En liten butik med stort utbud och personlig service.
: 2014-03-27 09:00
Att kunna ge sin hund konstgjord andning, stoppa blödningar och veta hur man behandlar en hund som hamnat i chock är bokstavligt talat livsviktigt. Här berättar veterinär Ylva Trygger hur du gör.
A - Andningsfunktionen
Om hundens andningsvägar blockeras eller om den slutar andas är det oerhört viktigt att du hjälper den.
– Konstgjord andning gör du antingen genom att trycka med händerna på hundens bröstkorg eller genom mun mot nos metoden, berättar Ylva Trygger som är veterinär och driver företaget Canis Academy. Det är jätteviktigt att inte blåsa eller trycka för fort utan du måste vänta och se så att lungorna fylls upp ordentligt.
Mun mot nos metoden
Tryck på bröstkorgen
Om hundens andningsvägar blockerats av något; öppna munnen, dra ut och tryck tungan nedåt och försök få ut det som fastnat.
– Trubbnosiga hundar och de med breda käkar har ibland vad som kallas en lång, mjuk gom. Då kan gommen och struplocket fasta i varandra när hunden hässjar och då gäller det för dig att föra in fingrarna så långt bak i gommen du kan så att det släpper, berättar Ylva.
Om ett föremål fastnat så långt ned att du inte får tag i det eller om hunden fått i sig massa vatten exempel vid drunkning bör du vända upp och ned på den och försöka tömma ut det.
– En stor hund som du inte orkar lyfta kan du istället tippa över på sidan men huvudet nedåt.
Även om det inte spelar någon roll om du ger hunden konstgjord andning ifall hjärtat slutat slå tycker Ylva ändå att man ska börja där eftersom det faktiskt innebär att göra något konkret. Fyra minuters andningsuppehåll innebär dessutom att hunden får bestående skador på hjärnan.
– När du fått igång eller försökt få igång andningen en stund kan du kontrollera hundens puls, säger hon.
B - Blodcirkulation
Efter att ha kontrollerat andningen går du vidare till att stoppa svåra yttre blödningar.
– Ta det tyg som finns till hands och linda om såret så gott du kan. Tänk på att aldrig täppa igen nos eller mun helt om det rinner blod därifrån.
Om hunden blöder igenom tyget så dra på ett ”bandage” utanpå det gamla och denna gång lite hårdare.
– Bandaget under gör det omöjligt för dig att dra åt det övre för hårt vilket är mycket bra, förklarar Ylva.
Inre blödningar kan göra att hunden hamnar i chock.
– En hund som till exempel blir påkörd eller faller från en hög höjd och verkar okej ska man ändå alltid åka till veterinär med. En röntgenbild kan säkerställa att hunden inte drabbats av inre blödningar, sprucken urinblåsa eller liknande.
C – Chock
Chock betyder att hunden har en för liten mängd cirkulerande blod i kroppen. Kroppen styr då om blodet mot de viktigaste delarna så att öron, svans och tassar blir kalla. Blodet pumpar fortare, hjärtfrekvensen ökar och kroppen förlorar mycket vätska.
– När hunden hamnat i chock ligger den ned och reagerar inte på yttre faktorer. Ofta andas den hastigt och ytligt och slemhinnorna bleknar, berättar Ylva.
När en hund är medvetslös vet den absolut inte vad den gör och kan bitas.
– Sätt alltid en nos-snara eller munkorg på en medvetslös hund. Ett häftigt ljud kan göra att hunden helt plötsligt vaknar till och hugger omkring sig.
Var också mycket försiktig när du flyttar hunden och lyft den alltid så att ryggen böjs i en båge inåt (frambenen mot varandra och inte isär).
– Lägg hunden horisontellt och gärna med huvudet lite lägre än kroppen. Lägg också något värmande över hunden så att den inte förlorar värme och ta den så snabbt som möjligt till veterinär, avslutar Ylva.
Mer om Första Hjälpen för hund
Så räddar du hunden i olika akuta situationer
Källa: Susanna Martell www.agria.se
Senaste kommentaren
25.10 | 08:26
Hur ser det ut med kloklipp i nov?
08.09 | 12:20
10/9, Lördag kl:10-14
17/9, Lördag kl:10-14
23/9, Fredag kl:10-18
24/9, Lördag kl:10-14
07.09 | 17:53
Hur ser det ut med drop-in kloklippning under september månad?
05.08 | 12:10
Lördag 6/8 kl: 10-14
Fredag 12/8 kl: 13-18
Fredag 19/8 kl: 10-18
Lördag 20/8 kl: 10-14
Lördag 27/8 kl: 10-14