Här är Nikita ute och kör uppletande, det tycker hon är jätte kul.

Här är Nikita ute och kör uppletande, det tycker hon är jätte kul.

Bruks-Spår

Spår

En spårhund används ofta av militär och/eller polis för att bland annat spåra upp människor, dvs. följa ett spår där en människa har gått. Detta kan vara användsbart vid en brottsplats där förövaren hunnit ta sig därifrån, eller t.ex. vid patrullerande av militärt område då hunden ska spåra så att ingen obehörig tar sig in. I elitklass ska en spårhund kunna följa ett spår som är ungefär 1,5 km långt och det kan vara upp till två timmar gammalt. En skillnad mellan spår och sök är att hunden i spår ska gå lågt med nosen för att inte börja känna vittring och på så sätt gå över i sök. Hunden arbetar cirka 12-15 meter framför föraren, och man lägger ut t ex pinnar utmed spåret.
Spår är indelat i fyra tävlingsklasser där den första är appell.
I appellklass lägger man spåret (300 meter) själv och domarna dömer hela hundens arbete. I de högre klasserna är det någon annan som lägger spåret, det är längre och dessutom äldre. Hunden ska då själv leta reda på spåret som är lagt inom en markerad ruta. Spårningen är i dessa klasser mellan 1 - 1,5 km, och den som lagt spåret har placerat åtta pinnar utmed spåret som föraren senare ska redovisa för att tala om att hunden varit på det utlagda spåret. Självklart finns det även en maxtid.

Uppletande

Uppletande kan man göra på olika sätt. Den ordentliga vägen är: föremålsintresse, gripande, ingångar, motivation, koncentration, förberedelser, vind, retning o.s.v.
Men om man bara vill köra lite för att det är kul så kan man endra kasta ut en leksak där du inte har varit, och sedan skicka ut hunden på sök.
Eller så gör du en rutan som du går i så den är "avvallad" och så lägger du ut en leksak och sen får hunden leta efter den.
Det är ju väldigt bra om hunden kan sitt och stanna, och även att den kommer in med leksaken. Sen vet ju inte hunden vad ordet sök (eller vilket man väljer) betyder innan du har lärt den det. Men om man bara vill att hunden ska få använda nosen så kan man kasta ut lesaker så att hunden ser i djupsnön, sen har den inget annnt val än att koppla på nosen eftersom den inte ser leksaken. Om den är så pass intresserad av leksaken, vill säga...
Detta är ett väldigt stort ämne och de flesta hundarna tycker det är superkul!

Senaste kommentaren

25.10 | 08:26

Hur ser det ut med kloklipp i nov?

08.09 | 12:20

10/9, Lördag kl:10-14
17/9, Lördag kl:10-14
23/9, Fredag kl:10-18
24/9, Lördag kl:10-14

07.09 | 17:53

Hur ser det ut med drop-in kloklippning under september månad?

05.08 | 12:10

Lördag 6/8 kl: 10-14
Fredag 12/8 kl: 13-18
Fredag 19/8 kl: 10-18
Lördag 20/8 kl: 10-14
Lördag 27/8 kl: 10-14