Chokladförgiftning

Om en hund äter en större mängd choklad kan den bli förgiftad. Det är mörk choklad som är giftigast då det innehåller störst halt av det giftiga teobrominet. En mindre mängd mörk choklad blir giftigare än motsvarande eller större mängd av ljus choklad. 

Choklad innehåller teobromin, som påverkar mage, tarmar nerver och hjärtat.

Vanligen börjar hunden kräkas 2-4 timmar efter förtäring. Den blir orolig, kissar rikligt, senare kan den bli stel och få kramper, Vid allvarliga förgiftningar kan hunden dö.

 En hund på 10 kilo kan äta 12-40 gram mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas.  Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den äta ca 100 gram.

Leg. vet. Lena Bjurström, 2014-02-26 källa: http://www.agria.se/Hund/veterinaren

LÖKFÖRGIFTNING

Om olika lökar är giftiga eller ej beror på mängden lök, som hunden sätter i sig.

Alla lökar innehåller ett ämne kallat Alicin eller allylpropyldisulfid. ( Även vitlök) Detta ämne kan ge förgiftning hos alla husdjur bl.a hund och katt. Ämnet finns i både rå och tillagad lök. Det ger upphov till grav anemi (blodbrist) s.k. hemolytisk anemi. Vissa individer är mer känsliga än andra. Skadorna kan även ge skador i levern och andra organ.

 Hundar blir aptitlösa, får diarré, kräks, slemhinnor blir bleka, ökad hjärt- och andningsfrekvens, rödfärgad urin, minskad urinmängd, buksmärtor. Blodprov visar en uttalad blodbrist Urinen är rödfärgad av hemoglobin.

Behandling vid förgiftningen blir att hunden skall kräkas upp maginnehållet, dropp. I höggradiga fall ges blodtransfusion.

Prognosen vid en tillfällig lökförgiftning uppges vara god..

Om en hund som väger 10 kg äter 150 gram rå lök eller två gula lökar motsvarande 14 gram lökpulver är risken stor att den kan få en lökförgiftning. 1 gram rå vitlök anses motsvara 5 gram rå gul lök.

 Hundar av små hundraser blir oftare förgiftade än hundar större hundraser.

Vindruvor/Russin

På Giftinformationscentralens hemsida kan man läsa följande ang förgiftning med vindruvor/russin hos hund:

"Vindruvor, både färska och torkade (russin) samt korinter, har i vissa fall givit allvarliga symtom när hundar ätit av dem. Orsaken till detta är okänd. Man vet inte heller varför vissa hundar blir sjuka och andra inte.

Symtom: Kräkningar, diarré, buksmärtor, slöhet kommer som regel inom 6 timmar. Efter 1-3 dygn kan njurskador tillstöta som visar sig till exempel genom att hunden kissar dåligt eller inte alls. Dödsfall har inträffat.
 

Åtgärd:

Exemplet gäller en 10 kg:s hund
Kontakta veterinär eller djursjukhus vid symtom eller om hunden ätit mer än cirka 100 g vindruvor (motsvarar ~ 20 g russin/korinter)"

Råttgift

Råttgift innehåller dicumarin eller warfarin. Detta gift påverka blodets koagulation. Ämnet bryter ner K-vitamin. Djuret börjar blöda. Det räcker med att  hunden  rör på sig så uppstår blödningar i ilungorna eller i tarmen. Hunden blir slö, orkar inte röra sig och slemhinnorna i munnen, tungan och ögonen blir bleka.

Om så är fallet bör Du SNARAST uppsöka Din veterinär, djursjukhus eller större klinik även under kvällar, nätter och helger!!! Ett snabbt insättande av K-vitamin samt burvila och i långt gångna fall blodtransfusion brukar rädda liv.

Många tror att deras hund fått i sig råttgift. Det vanligaste är att hunden kommit åt ett paket råttgift  eller utlagt råttgift.

 Publicerat: 2011-10-25 Källa:http://www.agria.se/Hund/veterinaren

Ormbett

Nu vaknar huggormen

  I Sverige har vi endast en giftig orm, nämligen huggormen. I vissa trakter är den mycket vanlig, till exempel i skärgården. Här kan du läsa om hur du
  bör reagera om din hund blir ormbiten.


  Många hundägare tror felaktigt att ormbett är ofarliga för hundar. I de lindrigaste fallen blir hunden bara svullen på platsen för bettet. I de   medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ. Hunden får en lever- och   njurskada och ofta blodbrist. Allt detta går över med vila och lämplig   medicinering.

  I de allvarligare fallen får hunden kraftigare lever- och njurskador.
  Blodkropparna faller sönder med allvarlig blodbrist som följd. Blodäggvita läcker   ut och det uppstår stora ödem under buken, bröstet och i benen.
  Intensivbehandling krävs, men trots den överlever inte alla hundar ormbetten.
 

  Alla hundar kan bli dåliga

  Det har stor betydelse var bettet tar. Den vanligaste är att hunden blir   biten i nosen och läpparna. Ibland tar bettet i en eller flera av tassar. Man   vet aldrig på förhand vilken hund som kommer att bli dålig. Man måste utgå   ifrån att vilken hund som helst kan bli dålig.

  En orm hugger sitt byte och sprutar in giftet i såret. Ormen doserar   uppenbarligen olika vid olika tillfällen. Ibland tycks inget gift komma alls,  vid andra tillfällen kommer en större dos.

  Symtom på att hunden blivit biten

  Ormgiftet är en blandning av ett flertal gifter eller enzymer. De påverkar   blodet så att blodkroppar faller sönder och blodproppar bildas. Ett av   enzymerna bryter ner vävnaderna, frigör de kroppsegna substanser och verkar   som gift.

  Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir hunden   trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna   kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet   upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn.

  Farligast att bli biten i tassen

  Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på   halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig   uppåt benet.

  De flesta tror att de bett som tagit i läppar och nos är de farligaste i tron   om att svullnaden ska täppa till luftvägarna. Så är det inte, som tur är.
  Trots att de flesta hundar blir bitna i nosen, är det de som får bettet i   tassen som oftast dör.

  Håll hunden stilla

  Det beror på att blodet pumpas runt med hjälp av hjärtat. Men i kroppen finns   en annan typ av cirkulation som vi inte talar så ofta om, nämligen   lymfcirkulationen. Till stor del sköts den cirkulationen av musklernas   sammandragningar. Ormgiftet i en tass bryter ner vävnaderna så att giftet   lätt kan sugas upp. Lymfcirkulationen sprider sen giftet.

  Om en hund dessutom går på benet då den ömsom böjer och ömsom sträcker på    tassen sprids giftet ännu mer effektivt.

  Vistas man i ormrika, svårtillgängliga trakter bör man ha tillgång till   kortison så att behandling kan insättas snarast efter ett bett. Be din   veterinär om ett recept. Kom dock ihåg att bara för att du själv givit hunden   kortison är den inte färdigbehandlad. Du måste alltid uppsöka veterinär om   din hund blivit ormbiten.

  På senare tid har kortsonbehandling ifrågasatts. På djursjukhus och större   kliniker ger man numer ormserum i stället.

  Om din hund blir biten - gör så här:

  Inspektera och leta efter bettet

  Ge hunden kortison

  Håll hunden i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller ben

  Uppsök alltid veterinär

Publicerat: 2011-05-10 Källa:http://www.agria.se/Hund/veterinaren

Senaste kommentaren

25.10 | 08:26

Hur ser det ut med kloklipp i nov?

08.09 | 12:20

10/9, Lördag kl:10-14
17/9, Lördag kl:10-14
23/9, Fredag kl:10-18
24/9, Lördag kl:10-14

07.09 | 17:53

Hur ser det ut med drop-in kloklippning under september månad?

05.08 | 12:10

Lördag 6/8 kl: 10-14
Fredag 12/8 kl: 13-18
Fredag 19/8 kl: 10-18
Lördag 20/8 kl: 10-14
Lördag 27/8 kl: 10-14